Armering

Om du någon gång gjutit något av betong och inte varit så noga med armering så har du säkert märkt att betongen när den torkar lätt spricker. Det är precis det som händer om man inte använder armering på rätt sätt. På sidan armering.nu kan du läsa mer om just armering och armeringsjärn.

Olika typer av armering

Beroende på vilken typ av betongkonstruktion man tänkt gjuta så finns det olika typer av armering. De två grundläggande varianterna är armeringsstål och armeringsnät. Den förstnämnda används i typiskt avlånga konstruktioner så som plintar. Syftet med den här typen av armering är att armeringsstålet ska ta upp de spänningar som konstruktionen utsätts för.
Armeringsmattorna används främst när man gjuter plattor som har en större yta. Något som lätt händer med denna typ av konstruktion är att det bildas ytsprickor. Detta sker även om man inte har någon yttre belastning. Använder man då ett armeringsnät så jämnar man ut spänningarna över plattan så att det inte blir lokala punkter med extra hög belastning som då leder till att det bildas ytsprickor där. Dessa ytsprickor är inte bara en visuell fråga utan kan i värsta fall leda till större sprickor som kan få hela plattan att spricka.

Olika belastningsfall

En viktig sak att tänka på när man ska armera med armeringstål, alltså de långa stålstängerna som man stöter på hos flesta bygghandlarna är att man måste ta hänsyn till hur konstruktionen kommer belastas. Detta betyder att den gjutna konstruktionen kommer att utsättas för olika typer av spänning beroende på vad den används till. En variant kan vara att den utsätt för dragspänning varav man vill att armeringsstålet ska ta upp denna spänning istället för att betongen ska göra det. Andra typer av spänning är tryckspänning samt skjuvspänning.

Betongens materialegenskaper

Är man bekant med betong så vet man att det är ett väldigt sprött material som lätt spricker. Det som karaktäriserar spröda material är att de nästan inte går att deformera plastiskt utan går direkt till sprödbrott om belastningen blir tillräckligt hög. Därför är det extra viktigt att man har rätt armering om konstruktionen är bärande, men tanke på att man sällan får några förvarnande tecken på att konstruktionen är på väg att brista.