Gjuta

Att gjuta mindre och enklare konstruktioner behöver inte vara speciellt svårt. Men det är en hel del man måste ta hänsyn till och det är viktigt att man vet vad man gör så att konstruktionen håller för sitt ändamål.

 

Välj rätt betong

Om man besöker en bygghandel så kommer man ganska snart inse att utbudet av betong och cement är ganska stort. Vanligast vid större gjutningar är att man använder cement vilket helt enkelt är grundmaterialet till betong som sedan måste blandas med sand, stenkross och vatten för att slutligen få betong. 

 
Ett alternativ till cement är att man köper färdig betong vilket brukar finnas på de flesta byggvaruhus. Till detta behöver man endast tillsätta vatten. Det brukar även förekomma fin- och grovbetong där den förstnämnda har finare korn varav den lämpar sig mer till mindre konstruktioner där man vill ha en jämnare och slätare yta. Grovbetongen har även något bättre hållfasthet vilket kan vara bra att veta om det man gjuter kommer utsättas för belastning.

 

Glöm inte att armera

Det är väldigt viktigt att man armerar det man gjuter på rätt sätt. En betongplatta som inte är armerad kan exempelvis spricka vid ytan av sin egna tyngd så i  vissa fall krävs inte ens någon yttre belastning för att det ska uppstå sprickor. 

 
Vanligtvis används armeringsstål till plintar och liknande medan man till plattor använder mattor då man har spänningar i alla riktningar som då armeringsnätet kan täcka upp.